Frågor och svar om mitt liv i New York

Hur kommer det sig att ni flyttade till New York? 
Min kille fick ett jobberbjudande på sitt jobb Joe & The Juice, hans dröm har alltid varit att jobba sig upp och få åka hit. Så när den möjligheten kom och jag har ett så pass flexibelt jobb så kände vi att vi inte kunde tacka nej. Sån här chans får man bara en gång i livet haha, och fan vad glad jag är över att vi vågade. 

Var ni NY bor ni? Hur hittade ni er lägenhet?
Vi bor på Manhattan, i Midtown. Så rätt nära Bryant Park, Grand Central och 5th Avenue. F är bekant med han som äger lägenheten vi bor i nu. Han valde att flytta hem till Sverige och ville hyra ut sen, så det var perfekt timing. 

Hur är levnadspriserna i NY? Mat, bostad osv. 
Galet dyrt alltså. Dyrare än vad jag kunde föreställa mig alltså haha. Vi betalar 3500 dollar i månaden, och det finns typ inte lägenheter under 2500 dollar/mån på Manhattan. Det är alltså sinnessjukt mycket pengar och går knappt att förstå. Även att leva här kostar. Resturangbesök är inte billiga, och att handla mat i matbutiker är sjukt dyrt. En yoghurt för ca 60kr, halloumi för 100kr/st, ett paket pasta ca 30-40kr, en gräddfil ca 30kr, ett paket bacon 90 kr, köttfärs 100kr/400g. För att nämna lite.. Så ja, det är bra mycket dyrare än i Sverige, men då är ju dollarn också väldigt hög också. 

Känner du dig någonsin ensam?
 Ja absolut. Vissa dagar så känner man sig verkligen liten i den här staden, som att ingen ser en eller bryr sig om en. Sen är det rätt ensamt att vara ifrån vänner, familj och hund som jag annars träffar flera dagar i veckan. Tycker även att tidsskillnaden gör att det blir lite ensammare också, och det är svårt att hålla kontakt med alla hemifrån. Är så tacksam för att jag har F iallafall, även om vi inte hinner ses jättemycket. Men det är nyttigt för en att lära sig umgås med sig själv, och det har jag verkligen gjort. Jag trivs med att ha mycket egen-tid. 

Är det mycket liv osv som alla påstår eller lite lugnare? Ser förövrigt så mysigt ut :-)
Haha det är värre. Nej men det är typ det första vänner/familj sagt när dom kommit hit, att det är så sjukt mycket människor överallt - hela tiden. Och så är det ju verkligen. Det är livat dygnet runt och sinnessjukt mycket folk överallt. Framförallt här i Midtown, men egentligen överallt på Manhattan. 

Är det lätt att hitta och åka kommunalt tex? Åker du buss och tunnelbana? 
Ja, är det något som jag tycker är lätt här så är det just att hitta. I och med att alla gator går antingen lodrätt eller vågrätt (som ett nät) så är det rätt lätt att hitta här om man jämför med typ Stockholm där alla gator går hipp som happ haha.. Och du slipper hålla koll på alla gators namn, utan här är det bara nummer som 54e, 53e osv. Tycker även att tunnelbanan är hyfsat lätt! Klart jag åkte fel lite i början men med hjälp av Iphone kartor så är det rätt enkelt och logiskt.  

Hur hittar du restauranger/fik att besöka? Älskar din blogg! 
Google, Instagram och bloggar! Jäklar vad jag har gjort mycket research om ställen här i NY, både innan jag kom hit och nu när jag är här. Ser jag något som ser gott ut, eller någon som tipsat så skriver jag ner det på en gång och kollar upp det. Man bör verkligen göra lite research innan man åker hit då det är en djungel av restauranger och fik. 

Känner du av samhällsklasserna mycket? Alltså tänker typ Gossip Girl.
Har tyvärr inte så mycket koll på Gossip Girl, men jo jag känner nog av samhällsklasserna rätt mycket och tycker att dom är väldigt tydliga här. Och bara det att sjukvård och skola inte är gratis bevisar ju väldigt mycket vilka som har råd att gå på dom "finare" skolorna (som är stört dyra), bor på "finare" ställen och får bättre jobb i kostym. Du kan i princip komma långt i USA så länge du har pengar, kan du inte betala för dig så får du tyvärr knappt en chans i samhället.. 

Har du fått några nya vänner? :-) 
Ja! Det vill jag ändå säga :-) Genom instagram har jag träffat några tjejer som också bor i New York vilket varit så roligt. Man har alltid mycket att prata om här. Sen har jag även träffat några av F's kollegors tjejer. 

Hur länge ska ni stanna? 
Det beror lite på hur allt går, och hur vi trivs. Även mycket om hur det går för mig att livnära mig på mina sociala medier, som sagt är det inte billigt att leva här. Men vi har ställt in oss på ett år till från och med nu iallafall, sen kan vad som helst hända på vägen! Men just nu känns det bra. Jag har ju dock inget visum, utan har bara varit här på esta vilket inte är hållbart i längden. Men det hoppas vi på att lösa också!

Hur är shoppingen? Är det dyrt? Finns det mycket fint? 
Ska jag vara ärlig så saknar jag shoppingen i Sverige och butiker så som Gina, Lindex, Weekday, Monki osv haha. Här finns det ju mycket, men inte mycket som är min stil eller plånboksvänligt om man säger så haha. Så vill du åka på shoppingresa så är jag rädd att du kommer bli besviken, speciellt nu när dollarn är så hög. 

Vad har du för rutiner i New York? 
Jag vaknar vid 7-3 varje morgon, sätter mig och äter frukost och börjar jobba. Jobbar ungefär fram till 12 och då försöker jag alltid ta mig ut och göra något. Antingen ta en lång promenad i central park, åka till ett "nytt" område, gå till ett café, träffa någon kompis eller handla typ. Bara för att varje dag komma ut, se folk och röra på mig. Vid 15-16 jobbar jag igen tills F kommer hem på kvällen. Då lagar vi mat, kollar tv och somnar vid 22. Så ja, så ser dom flesta av mina dagar ut :-)  

Hur är befolkningen? 
Självsäkra, out-going och sig själva. Det är verkligen det intrycket jag fått av typ alla här haha.. Antigen väldigt trevliga, eller inte trevliga alls faktiskt. Dom är rätt hårda och jag som svensk tar sånt personligt haha.. Nej, men antingen så är dom i butik typ övertrevliga eller så får dom en att känna sig som världens tönt haha. Väldigt hjälpsamma dock. Och högljudda. 

Vad är det bästa med att bo där? 
Det bästa går knappt att välja ut. Jag älskar att det finns så mycket att se och upptäcka, alla dagar kan verkligen se helt olika ut här och trots att jag varit här i snart 6 månader så finns det 100 ställen jag fortfarande vill se och testa. New York är verkligen en klass för sig, och det måste upplevas för att förstå.. Det är sjukt hetsigt och kaos men det har sin charm också. Det går liksom inte en dag utan att jag blir helt "amazed" när jag går på gatorna här och det känns väldigt fett. Det är en sån inspirerande stad och jag känner verkligen att man kan vara 100% sig själv här. Älskar det. 

Har du tips på brunchställen, restauranger, shopping osv!? Ge mig dina bästa tips! 
Okej jag lovar er nu att jag i veckan ska börja slipa på en riktig New York guide. Jag har velat vänta ut det lite för att hitta fler bra ställen och favoriter, så att jag kan ge er en helt ärlig guide med bra ställen. Men nu känner jag verkligen att jag landat ordentligt här, så en guide är påväg!! <3

Gillar

Kommentarer