Perioral dermatit

Bild från när jag sminkat över det, och bilden jag skickade till Min Doktor när utslagen höll på att slå ut ordentligt. 

Först och främst vill jag börja med att säga tack till alla er som skrivit till mig efter att jag öppnade upp mig om mina utslag förra veckan. Jag har fått massor av kommentarer, DM's och mail från er, det betyder verkligen mycket och det är så skönt att veta att man inte är ensam. Det var tydligen inte så ovanligt som jag trodde. 

Och till er som inte riktigt hängt med. Jag började få röda små prickar runt munnen, näsan och hakan i början på september typ. Jag har rätt känslig hud, och tänkte att det mest var att det började bli kallare och att min hud var torr. Brukar alltid ha lite mer problem med min hy på vintern men aldrig lidit av mycket finnar, akne eller något. Hur som helst så började jag bara smörja min hy lite mer ordentligt och använde ansiktsoljor, nattkrämer osv för att återfukta den. Utslagen blev mer vissa dagar, bytte plats men sen försvann dom i ett par dagar. Så höll det på fram och tillbaka hela hösten. 

Utslagen såg verkligen olika ut från dag till dag, men det var framförallt små röda prickar nära varandra som kliade lite. Jag tyckte jag var supersmart som kom på att använda en stark kortisonsalva jag köpte i Thailand förra vintern när jag hade bränt mig. Den tog verkligen bort utslagen över en natt, så den använde jag varje dag som en del av min hudvårdsrutin. Det borde jag kanske inte gjort haha.. 

För någon vecka sen så blev utslagen ännu värre efter resan till Tel Aviv (där använde jag inte kortisonsalvan), så jag skrev till Min Doktor och skickade bilder osv. Han sa direkt "Det där ser ut som Perioral Dermatit". En hudsjukdom som är släkt med Rosacea och drabbar mest tjejer i åldern 20-25. Orsaken kan vara lite otydlig, men det kan bero på tungt smink, överdriven tvättning och.... användning av kortisonsalva haha. Suck. Så det är fördmodligen därför det inte blivit bättre - utan snarare sämre. 

Jag fick iallafall salvan Rozex utskriven på recept för att testa i några veckor och funkar inte det så sa läkaren att antibiotika på tabletter kan vara nästa steg. Ska heller helst undvika smink helt, och inte använda några hudvårdsprodukter. Nu har jag kört med salvan 1 gång varje kväll i typ 6 dagar, och känner inte att det blivit så mycket bättre utan snarare sämre. Eller utslagen har gått från att vara stora och få till att vara många fler små knottror och mycket tätare. Allt precis under näsan typ, några enstaka prickar på hakan. Det svider otroligt mycket och framförallt med salvan på, håller på att bli galen. Det liksom nästan "flagnar" för att det blir så torrt. Bilden här ovan är tagen idag!

Det tar emot lite att lägga upp dessa bilder, men det blev mycket lättare när ni var så många som skrev och berättade om era problem. Det var lite svårt att få till en bild där det syns ordentligt. Och nej, det är inte SÅ farligt och såklart vet jag att folk haft värre problem med hyn. Men tydligen så är Perioral Dermatit känt som en riktig djävul, och kan var svårt att få bort. Men det ska gå! Känner bara att mitt självförtroende är nere på 0 och det kan vara därför jag inte postar så mycket på mig själv just nu, så ni vet. Jag orkar bara inte redigera bort det och låtsas att allt är frid och fröjd för tillfället. Jag är också 100% mänsklig och sånt här kan drabba vem som helst <3 Jag kan uppdatera er lite mer om det om några veckor och se om det blivit bättre. Har ni några tips får ni gärna dela med er. Kram på er!


Gillar

Kommentarer